Kristina Holgersen (født 19. maj 1973).
Dansk sanger, komponist og sangskriver. Er opvokset i den midtvestjyske by Ansager. Adjunkt i sangskrivning på Det Jyske Musikkonservatorium. Forperson for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Musik (2016-2019). Musiksagkyndig i Nordisk Ministerråds kunst- og kulturprogram (2020-2022). Studielektor Det Rytmiske Musikkonservatorium, København (2023-2024). Forfatter til digtsamlingen FAVN (Forlaget Alhambra, 2024).
Kristina Holgersen startede sin karriere med bandet Emotions i 1997, hvor radiohits som “Olivia” og “Hello Day” førte bandet på en omfattende turné både herhjemme og i udlandet. Bandet tog navneforandring til Girl In The Moon og fik kontrakt med East/West, Warner Brothers i Tyskland, hvor de turnerede og indspillede albummet “Purple Afternoon”.
Solokarrieren begyndte i 2004 med albummet “Söydis”. Hun har i alt udgivet 5 soloalbum og indgået i en lang række tværkunstneriske samarbejder. For eksempel “To Slags Mørke” 2016, der er en remediering af Helle Helles romankunst til sangtekster samt albummet Kapow Goodbye (tak & undskyld) 2021 i et større samarbejde med Leonora Christina Skov. Musikalsk fortolkning af 1700-tals-forfatteren Charlotta Dorathea Biehls liv. Soloalbummet “Tusinde Planer”, som er et crossover samarbejde mellem det klassiske Ensemble Lydenskab og Kristina Holgersens eget faste hold af rytmiske musikere.
Derudover har Holgersen bl.a. samarbejdet med: Niels Skousen, som hun har skrevet og spillet dobbeltkoncerter med, Ursula Andkjær Olsen, Josefine Klougart, Stine Pilgaard, Thorstein Thomsen, videokunstner Signe Klejs og dramatiker Caroline Malling. Medlem af koret Korage (et kor af kvindelige sangerinder i DK med bl.a. Sharin Foo, Pernille Rosendahl, Louise Alenius, Hannah Schneider m.fl.)
I marts 2020 annoncerede Kristina Holgersen et samarbejde og tourné sammen med den danske bestseller forfatter Leonora Christina Skov. Kristina Holgersen har været nomineret til Carl Prisen som Årets Tekstforfatter 2 gange. I 2020 for teksterne til albummet Ny Start og i 2022 for teksterne til albummet Kapow Goodbye. I 2020 modtog hun DPAs påskønnelseslegat. Kristina Holgersen er modtager af den første Ethel-pris (2017) efter Pia Rasmussens minde som kvindeligt musikalsk forbillede og for italesættelse af kvinder i musikbranchen.
Diskografi
2024: FAVN, Kristina Holgersen, digtsamling, Forlaget Alhambra
2021: Kapow Goodbye (tak & undskyld), Kristina Holgersen efter Leonora Christina Skov, albumudgivelse
Hvis vi ikke taler om det + Jeg håber at solen vil skinne, Kristina Holgersen efter Leonora Christina Skov, singleudgivelser
2019: Ny Start, Kristina Holgersen, albumudgivelse
2018: Mona Det Var Din By, singleudgivelse
2017: Vinyludgivelse, To Slags Mørke, Kristina Holgersen efter Helle Helle
2016: To slags mørke, Kristina Holgersen efter Helle Helle, bog og streaming, albumudgivelse
2010: Tusinde Planer, soloalbum, Kristina Holgersen, albumudgivelse
2009: Græsklart, U. Andkjær Olsen/M. Okbo
2008: I byen, børnebog og musikudgivelse, Thorstein Thomsen og Kristina Holgersen
2007: Mellem Myldretider, Kristina Holgersen, albumudgivelse
2004: Söydis, solodebut, Kristina Holgersen, albumudgivelse
2002: Purple Afternoon, Girl in the moon, albumudgivelse
2002: Olivia, Girl in the moon, Tyskland, Norge, Sverige
1997: Emotions, Emotions, albumudgivelse
Værker og tværkunstneriske samarbejder
2024: Digtsamlingen FAVN, Forlaget Alhambra
2021: Ø, Musikdramatisk forestilling, tekst af Stine Pilgaard, spillet af Ensemble Lydenskab + skuespiller Siff Vintersol, Teater Gruppe 38
2020: Forårssang uden håb. Tekst af forfatter Stine Pilgaard Musik af: Kristina Holgersen og Anders Greis. Sangen er optaget i Højskolesangbogen 2020.
2019: Transitions – nykomponerede salmer med Kristina Holgersen, Annika Aakjær, Sara Grabow og salmeforfatterne Iben Krogsdal og Lisbeth Smedegaard. Uropført i Aarhus Domkirke. Der Findes En Livstid For Alting På Jorden er optaget i Højskolesangbogen, 2020.
2014: ”Udsyngning”, med visuel kunstner Signe Klejs. ”Udsyngning” af tre udvalgte steder der lukker i Danmark: Sønderborg Kaserne, Ørting Handelsplads, Dalum Papirfabrik.
2013: Teaterkoncert: ”Mellem Myldretider” med nyskrevet dansk dramatik af Caroline Cecilie Malling til Kristinas sange fra albummene: Tusinde Planer og Mellem Myldretider.
2012: Musikalsk fortolkning af Charlotta Dorothea Biehls forfatterskab i forbindelse med Århundredes Festival.
2012: BIGHAVN: Værk i forbindelse med DPAs komponiststafet, skabt i samarbejde med Hannah Schneider, Heidi Mortenson og visuel kunstner Signe Klejs.
2011: REJSEN, i samarbejde m. klassisk komponist Morten Ladehoff, spilles af det klassiske Ensemble Lydenskab.
FAVN:
»FAVN kredser udsøgt og nænsomt og melankolsk om overgangen fra at være nogens mor til mest bare at være noget for sig selv.«
ASH, Weekendavisen
Kapow Goodbye (tak & undskyld)
’Kristina Holgersen har virkelig skabt et dragende, lyrisk værk, der med en tydelig rem af alvor og et professionelt, distanceret blik løfter pointerne op til det universelle. Det er både sårbart og stærkt. En poetisk dybde. Og en klang af koncentreret ægthed’.
Gaffa, 5 stjerner (Ivan Rod)
’Her er virkelig et forbillede: På gennemført og tydeligvis meget kollaborativ vis – blander sangeren fjer og blod med forfatteren og tager historierne et nyt sted hen’.
Kristeligt Dagblad: 5 stjerner (Andreo Michaelo Mielczarek)
’Kristina Holgersen synes at være en underkendt musiker. Men skulle nogen spørge mig, har hun de senere år frembragt noget af den mest befriende, originale, altomfavnende og vedkommende musik herhjemme’.
Side 33/POV International: 5 stjerner (Jakob Lambertsen)